Alacsony önértékelés

Alacsony önértékelés

Az élet pontosan annyira nehéz, amilyen nehéznek látjuk. Sokan érzik úgy, hogy felesleges próbálkozniuk, mert úgy sem sikerül, felesleges tanulni, mert a vizsgán úgy is megbuknak, felesleges megszólítani, aki tetszik neki, mert érzéseit úgy sem viszonozzák. Ha ilyen és ehhez hasonló gondolatok gyötrik, jó, ha tudja, ezekből a negatív érzésekből, gondolatokból van kiút. Az önértékelési problémák olyanok, mint a rossz szokások: A magabiztosság és önértékelés tanulható, az önmagunkkal kapcsolatos negatív érzések pedig elhagyhatóak, mint a rossz szokások. Ebben segítségére lehetnek családtagjai, barátai, de a szakszerű kezeléshez érdemes felkeresnie egy pszichológus rendelőjét.


Az önértékelés jelentése, hogy milyen mértékben bízunk meg önmagunkban, mire tartjuk magunkat. Önértékelésből a túl kevés és a túl sok sem kedvező. Ha valakinek túl alacsony az önértékelése, akkor nagy eséllyel kételkedik abban, hogy a céljait, vágyait meg tudja-e valósítani. Gyakori, hogy az ilyen emberek rendkívüli mértékben függnek mások megítélésétől, szükségük van a folyamatos dícséretre, megerősítésre, ellenkező esetben eluralkodik rajtuk a kétely, hogy valamit rosszul tesznek, vagy eleve rossz emberek. Az alacsony önértékelés következménye még, hogy még az előtt lebeszéljük magunkat arról, amit el szeretnénk érni, hogy bármilyen nehézségbe ütköztünk volna. Így válhatunk önmagunk legnagyobb hátráltatójává.


A túlzottan magas önértékelés elsőre talán kedvezőnek tűnhet, hiszen aki sokat hisz magáról, sokat el is érhet. Az ilyen emberek valójában nehezen tudnak elköteleződni, nehezen tanulnak saját hibájukból, kudarcaik esetén általában másokat okolnak, és gyakori az is, hogy más személyeket eszközként használnak fel saját céljaik megvalósításához.


Önmagunk reális értékelése az életünk minden területén kedvező hatással bír. Aki helyesen képes megítélni saját értékét, és kellő mértékben képes szeretni önmagát, sokkal hatékonyabban tudja megvalósítani saját vágyait, kapcsolataiban sokkal boldogabb lehet, és általában jobban ki tud teljesedni a hétköznapokban.Tovább cikkeim a témában >>