Párkapcsolat problémái

Párkapcsolat problémái

A jól működő párkapcsolat mindkét féltől jelentős erőfeszítést igényel. Sokszor a mindennapi gondoktól nehéz hideg fejjel látni, valójában mitől működik rosszul a kapcsolatunk párunkkal. Ilyen esetekben szükség lehet egy harmadik személyre, aki mindkét fél érdekeit figyelembe véve segít eligazodni a problémákban és azok okaiban.

A párkapcsolati tanácsadás során mindig azt tűzöm ki célul, hogy közös munkával felfedezzük a valós vágyakat, igényeket, és ezek elérésének érdekében lépéseket tegyünk. Sokan tartanak attól, hogy közösen jöjjenek el, pedig igazán hatékonyan akkor lehet egy párkapcsolat minőségén javítani, ha mindkét érintett fél jelen van. Bár a neve tanácsadás, valójában ritka, hogy a pszichológus mondja meg, hogyan lehetne jobb a kapcsolata két embernek. Minden ember különböző, ahogy minden párkapcsolat is egyedi. A tanácsadás célja, hogy a pár mindkét tagja ki tudja fejezni, hogyan lehetne boldogabb, és közösen találjuk ki, milyen lépésekkel érhető el ez a boldogabb állapot.

Nagyon különböző módon tudnak elromlani a kapcsolatok. Van, amikor a saját magunkba vetett bizalmatlanságunk vezet oda, hogy a párkapcsolat rosszra fordul. Az is előfordul, hogy az egyik fél, vagy akár mindkettő, felrúgja a kimondott vagy éppen ki nem mondott szabályokat, ezzel fájdalmat okozva a másiknak. Gyakori, hogy valaki kikacsint a kapcsolatból, esetleg megcsalja a másikat, ezzel pedig olyan bizalmi törést okoz, amit pusztán az idő ritkán képes megoldani. Mások, különösen, ha régóta vannak együtt, könnyen érezhetik úgy, hogy unalmas együtt lenni, már mindent tudnak a másikról, számukra már nincs hova tovább. Az is előfordul, hogy látszólag csak az egyik féllel “van a baj”, például amikor valaki nem tud szabadulni a múlttól, és ez mérgezi meg a jelenét. Ilyenkor aztán rendre kiderül, hogy a párok sokat tehetnek azért, hogy egymást segítsék.

Hiszek abban, hogy minden párkapcsolat megmenthető, ha mindkét fél hajlandó tenni a másikért. Ehhez arra van szükség, hogy a pár tagjai képesek legyenek őszintén kimondani, ami bántja őket, és azt is meg tudják fogalmazni, mire volna szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék boldogságukat, nyugalmukat a kapcsolatukban. Önmagában már az is óriási előrelépés, ha ezeket ki tudják mondani. A párkapcsolat javításának második fontos eleme, hogy a két fél elhivatott legyen egymás iránt, a kapcsolat megjavítása iránt. Ezek azok, amikben párkapcsolati tanácsadás rengeteget segíthet.Tovább cikkeim a témában >>