Önismeret

Önismeret

Az önismeret annyit tesz, mint tisztában lenni a saját vágyainkkal, saját érzéseinkkel, gondolatainkkal. Tudni, mi a különbség aközött, amit látok, amit érzek és amit hiszek. Sokan úgy élik le életüket, hogy kevés figyelmet fordítanak saját magukra, tetteiket ösztönszerűen hajtják végre, vagy éppen másoktól függően cselekednek. A magas önismerettel rendelkezők valóban urai saját életüknek, ezért teljesebb, boldogabb életet élhetnek. Az önismeret, hasonlóan más képességünkhöz, gyakorolható, fejleszthető, ám ez általában pszichológiai segítséggel jóval hatékonyabban történhet.
A magas önismeret az élet minden területén előnyt jelent. Sokszor látom, hogy emberek nehezen különítik el, amit látnak, amit éreznek és amit gondolnak. Az ilyen emberek úgy ütköznek problémákba, hogy meg vannak győződve róla, ők mindent helyesen csináltak. Fontos, hogy akik nagyobb önismerettel szeretnének rendelkezni, nem feltétlenül tapasztalnak problémákat az életükben. Gyakori, hogy olyanok járnak pszichológushoz, akiknek valójában semmi gondjuk, mégis fejleszteni szeretnének magukon. Ez a fejlesztő munka maga önmagunk megismerése, melynek eredményeképpen jobban el tudjuk fogadni önmagunkat, és másokat. Akik magas önismerettel rendelkeznek, nem csak magukat, hanem másokat is jobban látnak, a világ egyszerűen kiszámíthatóbb, kiismerhetőbb lesz ezáltal.
Mindenki rendelkezik saját magával kapcsolatos meggyőződésekkel, hitekkel. Vannak, akik egészen kevésre értékelik magukat, úgy hiszik, nekik nem jár rengeteg dolog, ami másoknak természetes. Mások éppen ellenkezőleg, túl sokat gondolnak magukról, és közben mindenki másnál előbbrevalónak hiszik saját vágyaikat. Az önismeret segít a saját magunkkal kapcsolatos elvárásokkal, hitekkel, meggyőződésekkel tisztában lenni, és ezeket tudatosan alkalmazni az élet különböző helyzeteiben. Hiszen van, amikor arra van szükség, hogy hatalmasak legyünk, máskor a szerénység az, ami előrevisz.

Tovább cikkeim a témában >>