Könyvek, melyek gyógyítják a lelket  

konyvek

A WHO becslései szerint 350 millió ember szenved depresszióban világszerte. Talán még ennél is meghökkentőbb, hogy ennek fele nem részesül semmiféle kezelésben. Azok, akik professzionális segítséget keresnek, rendszerint gyógyszeres kezelésben részesülnek, és csak kis hányaduknak adatik meg, hogy pszichoterápiás segítséget kapjanak. Az orvossal történő találkozások rövidek, és legtöbbször csak arra terjednek ki, hogy a paciens megkapja a receptjét.

A fenti lehangoló statisztika miatt nő egyre inkább az igény a gyógyszeres kezelés mellett más, természetesebb gyógymódok felkutatására. Brit és amerikai orvosok szerint egy fontos gyógymód közelebb van, mint gondolnánk. Ez nem más, mint az olvasás.

Kutatók a háziorvosok bevonásával azzal kezdtek el kísérletezni, hogy a gyógyszerek mellett regények elolvasását ajánlották a pacienseknek. A legjobb eredményt azoknál a személyeknél érték el, akiknek szépirodalmat, versesköteteket és fantasztikus regényeket ajánlottak.

Az olvasás sikeresen mozgatta meg a paciensek fantáziavilágát, új élményekkel szolgáltak olyan embereknél, akik talán napok, hetek óta nem hagyták el otthonukat, nem történt velük semmi. Az olvasmányélményekről rendre beszámoltak a hozzájuk közelállóknak, ezzel csökkentve az elszigeteltségüket is.

A kísérletből mára mozgalom lett, és a gyógyszeres receptek mellett megjelentek a könyvreceptek. A kezdeményezés mellett szól, hogy a könyveknek – a gyógyszerekkel ellentétben – nincs komoly mellékhatása: nem hízunk el tőle, nem csökken a libidónk, nem szédülünk tőle (kivéve, ha buszon olvasunk). Talán egy mellékhatása mégiscsak kimutatható: meglehetősen addiktív, hiszen aki elkezdett olvasni, újabb és újabb könyveket kért orvosától.